Rottweilers from Split Croatia - Uzgajivačnica Brodgar of Orkney

Uzgajivačnica s međunarodnim uspjehom

Ukoliko Vas zanima kupnja mladog
rottweilera ili želite vidjeti kako izgleda
Rottweiler koji pobjeđuje na međunarodnim
izložbama, na pravom ste mjestu !
Ugodno surfanje.

Sve što trebate znati o rottweilerima !

Nastanak  Rottweilera

Rottweiler kakvog bismo željeli

Standard

Pojašnjenje standarda

Anatomija rottweilera

Karakter rottweilera

Ponašanje rottweilera

Greške u ponašanju rottweilera

Zdravstveni  problemi kod rottweilera

Kembelov test

Hod rottweilera

Ocijenjivanje rottweilera

Kondicija i trening rottweilera

 

Nastanak  Rottweilera

Rottweiler spada među najstarije pasmine pasa . Korijeni , ove danas vrlo rasprostranjene pasmine , potiču sa Tibeta. Migracijama naroda ka zapadnu psi su dospjeli u Grčku.
Rottweiler pripada grupi molosoidnih pasa . Molosi su bili narod koji je živio u Grčkoj, pa je tako naziv-molos ili molosoid Grčkog porijekla.
Njegovo prvo ime je bilo – rottweilerski mesarski pas, jer su mesari gajili samo na osnovu uspjeha pri upotrebi.
1907 godine ova pasmina je dobila organizaciju kakvu i zaslužuje, formiran je Njemački rottweiler klub u Heildelbergu. To je bio prvi klub koji je organizirao sistematsko uzgajanje rottweilera.
Rottweiler spada u II grupu sa pinčevima, šnaucerima i molosima.

povratak na vrh

 

Rottweiler kakvog bismo željeli

Savjet je za svakoga tko nabavlja rottweilera da treba da ima već iskustva u ophođenju sa psima i da poznaje ponašanje pasa. Ukoliko se rottweiler ne drži pravilno, tj. prave se greške u odgajanju i procjeni, mogu se izazvati ozbiljne posljedice.Svaki početnik pravi greške ,pogotovu ako je samouk i ako samostalno dolazi do informacija vezanih za držanje pasa. Rottweileri se ne smiju podcijeniti.
Veza sa porodicom – psi su čoporativne životinje . I protiv svoje prirode prestali su da se ponašaju kao u prirodi nemilosrdno. Međutim, to se u rottweileru , koji se ubraja u jake , samosvjesne i temperamentne pse ,mora neminovno probuditi ukoliko sa njim pogrešno postupamo.On treba da ima vezu sa porodicom i da sa njom ima kontakt koji će trajati i po nekoliko sati dnevno. Rottweilera  treba primiti u obiteljski krug samo ukoliko je svaki član obitelji oduševljen ovom idejom.Sa svojim jakim,kratkim krznom pripada rasama koje su lake za njegovanje,iako odbacuje dlaku koja u vrijeme mijenjanja leti po kući.

Mjesto življenja- Veliki pas iziskuje životni prostor.Ideal je kuća sa vrtom po kojoj se pas može slobodno kretati.Držanje u gradu,u stanovima je situacija na koju se rottweiler potpuno adaptirao,ali pošto je psu neophodno da se kreće,a to mu je u takvoj sredini znatno otežano,vlasnik je dužan da mu omogući dosta šetnje i prostora koji mu je potreban.Ako imate svoju kuću sa vrtom,to vas ne oslobađa dužnosti da šetate psa.On ne može da zadovolji vlastite potrebe za kretanjem šetajući se sam po vrtu.Uspavani rottweiler, sa gomilom sala na svom tijelu,ne predstavlja ukras svoje vrste.Kretanje je značajna stvar u zajedničkom životu.

povratak na vrh

 

Standard

Standard br.147 – Njemačka
Klasifikacija FCI : grupa II – Sekcija 2. Molosi
2.1. Dugoliki psi sa radnim ispitom

OPĆI IZGLED: Rottweiler je srednje veliki-veliki pas,ni zdepast ni lak,ni visokih nogu ni hrtast. Njegova u pravilnim odnosima stojeća,zbijena i snažna figura pokazuje veliku snagu,vitkost i izdržljivost.
GREŠKE: Lagan, hrtast, visok na nogama, slab kostur i mišići.
PROPORCIJE: Dužina tijela mjerena od grudne kosti do sedne kvrge treba najviše do 15% prelaziti visinu grebena.
KARAKTER: Od prijateljske i mirne osnove, ljubitelj djece, on je veoma  vjeran ,poslušan, vodljiv i radostan pri radu.Njegova pojava odaje samopostojanost, njegovo držanje je samouvjereno, čvrstih nerva  i neustrašiv. Reagira sa visokom pažnjom prema okolini.
LUBANJA: Srednje dužine, široka između ušiju, u čeonoj liniji gledano sa svih strana umjereno zasvođena. Potiljačna kost dobro razvijena bez jakog isticanja.
STOP: Izražen
GREŠKE: Glava lovačkog psa, uzana, lagana, prekratka, preduga, zdepasta glava, ravno čelo, nepostojeći ili nenaglašeni stop.
NOS:Nosnik prav, sa širokim korijenom i umjerenim smanjivanjem.Nosna pečurka dobro oformljena, prije šira nego okrugla sa srazmjerno velikim otvorima uvijek crne boje.
NJUŠKA: Nosnik treba da je u proporciji sa gornjim djecom glave i da ne djeluje ni predugo ni prekratko.
GREŠKE: Duži ili špicastiji nosnik. Rascijepljen nos, oboren ili ulegao nosnik, svijetla ili flekava nosna pečurka.
USNE : Crne, čvrsto priležuće, ugao usana zatvoren, zubno meso po mogućnosti tamno.
GREŠKE: Otvorene, roza obojene ili flekave usne, otvoreniji ugao usana.
VILICA: Snažna, široka gornja i donja vilica.
GREŠKE:  Uska donja vilica.
OBRAZI: Jagodična kost izražena.
GREŠKE: Jako izraženi obrazi.
ZUBALO: Jako i potpuno(42zuba),gornji sjekutići škarasto prelaze one u donjoj vilici.
GREŠKE:  Kliještasto zubalo.
OČI: Srednje velike, bademastog oblika, tamno smeđe boje, kapci dobro priliježu.
GREŠKE : Svijetle, otvorene, duboko usađene,buljave, kao i okrugle oči.
UŠI: Srednje velike,obješene, duboko usađene, trouglaste, daleko postavljeno jedno od drugog, visoko usađene .Gornji dio glave izgleda gledano sprijeda šire, kada uši dobro priliježu uz glavu.
GREŠKE:Preduboko usađene uši, teške , duge, mlitave,unazad preklopljene uši, kao i ostojeće ili nesrazmjerno nošene uši.
VRAT: Snažan, umjereno dug, dobro mišićav, sa lako zaobljenom potiljnom linijom, suh, bez fanona ili labave kože na grlu.
GREŠKE: Predug, tanak, slabo mišićav vrat, fanon ili previše kože na vratu.
LEĐA: Prava, snažna, jaka.
GREŠKE: Preduga, slabija ili ulegnuta, šaranasta leđa.
SAPI: Široke, srednje dužine, lakše zaobljene, a ipak ne padaju suviše strmo.
GREŠKE: Strme sapi, prekratke, previše ravne ili preduge.
REP: pravilno nošen u obliku sablje dok se greškom smatra visoko nošen i zavijen rep što se vidi na slici dolje u donjem desnom kutu.

 

GREŠKE: Visoko nošen sa uvijanjem
GRUDI: Prostrane, široke i duboke (50 % visine grebena), sa dobro razvijenim predgrudima i dobro zaobljenim rebrima.
GREŠKE: Ravna rebra, bačvast oblik grudi, uske grudi.
PREDNJE NOGE: Prednji stav gledano sprijeda prav i nisu usko postavljene.Podlaktica gledano sa strane stoji pravo. Kut podlaktice sa horizontalom iznosi 45%.
DOŠAPLJE: Lako, elastično, snažno, ne strmo.
ŠAPE: Okrugle, dobro zatvorene i zaobljene, tabani tvrdi, nokti kratki crni i jaki.
GREŠKE: Usko postavljene prednje noge ili ako nisu prave. Strma plećka . prenaglašena ili oskudna lakatna veza , preduga, prekratka ili strma nadlaktica, mekano ili strmo došaplje, raširene šape, previše ravni ili previše zaobljeni prsti, svijetli nokti.
ZADNJE NOGE: Gledao od pozadi zadnji stav je prav, ne usko ostavljen. U prirodnom stavu butna kost sa karličnom kosti, butna kost sa potkoljenicom i potkoljenica sa došaplje obrazuju tup kut.
BUTNA KOST: Umjereno duga, široka i jako mišićava
POTKOLJENICA: Duga, snažna, široka, mišićava, žilava u prijelazu u snažan skočni zglob, dobro kutevana ne strma.
ŠAPE: Nešto duže od prednjih šapa , isto tako dobro zatvorene , zaobljene, sa snažnim prstima, bez zaperaka.
GREŠKE: Ravne butine,uske pete, kravlji ili bačvast stav nogu, preusko ili predaleko kutovani uglovi, zaperci.
HODOVI: Rottweiler je kasač. Leđa u kasu ostaju čvrsta i relativno mirna, Hod harmoničan, siguran, snažan i slobodan – kod dobrog iskoraka.
KOŽA: Koža na glavi je svuda dobro zategnuta i u visokoj pozornosti smije oblikovati čeone nabore.
GREŠKE: Pretjerani nabori na glavi što uzrokuje višak kože.
DLAKA: Sastavljena od krovne dlake i podlake. Krovna dlaka, srednje duga, čvrsta, gusta i dobro priležuća, podlaka ne smije izbivati iz krovne dlake.Na zadnjim nogama dlaka je nešto duža.
GREŠKE: Mekana, prekratka ili duga dlaka , nedostatak podlake.
BOJA: Crna sa dobro ograničenim oznakama (paležom), crvenosmeđe boje na obrazima , nosniku, donjoj strani vrata, grudima i nogama, kao i iznad očiju i ispod korijena repa.
VELIČINA:Visina grebena mužjaka 61-68 cm (61-62 cm mali, 63-64 cm srednje velik, 65-66 cm velik – idealna visina, 67-68 cm vrlo velik. Težina je oko 50 kg.
Visina grebena ženke je 56-63 cm : (56-57 cm mala, 58-59 cm srednje velika – idealna visina i 62-63 cm vrlo velika). Težina je oko 42 kg.

povratak na vrh

 

Pojašnjenje standarda

Lakše razumijevanje standarda zahtjeva prije svega poznavanje anatomije psa i upotrebnu vrijednost određene pasmine. Rottweiler je prije svega radni, pa tek onda službeni pas i pas za obranu.
Radni pas kao što i sama riječ govori je stvoren kako bi učestvovao u nekom radu (tjeranje stada, vuča sanjki ili kolica…) . Organizam i građa rottweilera moraju biti, u tu svrhu, formirani kako bi jedinka dugo mogla da radi, a da se kratko odmara. Jednom riječju, sva uložena snaga mora biti maksimalno iskorištena – bez gubitka energije.
Gore navedeno rottweileru omogućuju snažne noge, dobrih kutova, jaka i ravna leđa i dobro postavljen vrat.
U kretanju leđa su čvrsta i relativno mirna, dok cijela figura odiše harmoničnošću i sigurnošću sa dugim iskorakom.
Vrlo je važna dužina psa koja ne smije da prelazi 15% od visine u grebenu. Odnos dužine i visine obično je 10:9 ili nešto manji, dok su ženke uvijek bliže gornjoj granici. Ovome nalazimo opravdanje i toleranciju iz razloga što ženke nose mlade koji se nalaze u njezinoj utrobi.
Glava rottweilera  je ujedno i pasminska odlika . Razloge za oblik glave kod rottweilera nalazimo u tome što se od samog početka pokazao kao vrstan pas – zaštitnik. Kao takav (pas za obranu) , morao je imati i snažan zagriz.Prvobitni standard je zahtijevao odnos 1:1 između   lubanjsko-čeonog dijela  glave i nosnika . U ovom odnosu njuška je bila preduga, nedovoljno duboka i nije omogućavala dobar zagriz. U današnjem standardu odnos između njuške i lubanjsko-čeonog djela je 1:1,5. Pri ovim mjerama, glava rottweilera je srednje dugačka , široka između ušiju i zaobljena (ispupčena) – gledano sa strane. Koža na glavi je dobro zategnuta.
Rottweiler je pas koji mora imati dovoljno mase  (supstance), koja će u potpunosti odgovarati razvijenosti kostura (skeleta). Naglašen nedostatak mase i slab kostur može dovesti izgled psa do atipičnosti. Ni višak mase (masnoća) neće biti pohvalna, jer višak masnog tkiva onemogućava optimalan rad srca, pluća i ostalih unutrašnjih organa.
Sve ovo povlači ocjenu manje u ovisnosti od stupnja stanja.

povratak na vrh

 

Anatomija rottweilera

Od anatomije psa za istaknuti je zbog učestalih problema rottweilera sa zubima njihove karakteristike.
Odrastao pas treba da ima 42 zuba. Zubnom formulom određujemo broj zuba po vrstama. Postoje dvije zubne formule , jedna za mliječno druga za stalno zubalo.
Mladi pas dok su mu mliječni zubi u vilici, ima 32 zuba za koje formula izgleda ovako:

Broj ispred linije predstavlja broj zuba u gornjoj vilici sa svake strane , a broj iza linije je broj zuba donje vilice , također sa svake strane.

Što znači da pas na svakoj strani gornje vilice ima po 3 sjekutića, 1 očnjak, 4 pretkutnjaka (premolara) i 2 kutnjaka, a na svakoj donje vilice ima 3 sjekutića, 1 očnjak, 4 pretkutnjaka i 3 kutnjaka .
Kod pasa se javlja više oblika zubala:

 

Škarasto - sjekutići gornje vilice svojom unutrašnjom stranom dodiruju spoljašnju stranu sjekutića donje vilice
Podgriz - kada pas ima kraću donju vilicu od gornje, pa je razmak između sjekutića gornje i donje vilice veći od debljine šibice
Predgriz - kada su zubi donje vilice istureni u odnosu na zube iz gornje vilice.

povratak na vrh

 

Karakter rottweilera

O karakteru pasmine koju odgajamo nemoguće je govoriti, a ostati realan. Kada znamo da se karakter sastoji od urođenih i stečenih karakternih osobina , koje se moraju uklopiti u životnu sredinu psa, onda moramo nastojati da njegov karakter bude što bliže opisanom u standardu.
Rottwejler je stabilan pas, ozbiljan i privržen vlasniku.Ozbiljnost, naravno,dolazi u obzir kada pas psihički sazrije. Prije toga, vaš pas, je štene koje želi neprekidno da se igra, u čemu vrlo često zna i da pretjera.
Rottwejler je pas čeličnih živaca,hrabar,a na neprijatnost(viku,bol i slično.reagira po komandi.Ovo je drugačije kada prijeti opasnost njemu ili vlasniku,pa reagira spontano i automatski.
Rottweiler je pas privržen vlasniku i njegovoj kući. Nije skitnica, voli da bude u krugu obitelji i ukućana.

Ženke su same po sebi privrženije, prema ukućanima nježnije, a posebno su pažljive prema djeci. Sa druge strane, pravi su čuvari svoga teritorija i vlasnika. Za mužjaka je potrebna čvrsta ruka. Kao i svaki mužjak u prirodi, pokušati će se da se nametne kao vođa čopora. Pravilno odgojen mužjak, čiji vlasnik u svakom trenutku zna što hoće od svog ljubimca, je ne zamjenjiv sustanar svake kuće. Sve ovo nam govori da je poželjno kupiti štene od uzgajivača koji se ovim poslom bavi ozbiljno, da ne kažem profesionalno, jer uzgajivač ima zadatak da teži savršenom psu, kako karakterom tako i fizičkim izgledom, pa nam ovo daje garanciju vrijednosti našeg ljubimca. Pravilno odgojen rottweiler, sa dobro oformljenim karakterom, je nepodmitljiv čuvar imovine i ljudi. Odmjeren i pažljiv u igri, sposoban da uzvrati ljubav i pažnju, rottweiler je jedna od najstabilnijih vrsta pasa.

povratak na vrh

 

Ponašanje rottweilera

Kao što je već spomenuto,u tekstu o karakteru, i kod ponašanja rottweilera najvažniji je dobar odgoj. Pristojno ponašanje psa u ljudskom društvu vezano je za ponašanje i odnos vlasnika prema psu dok je bio štene. Koliko je važno da pohvala slijedi odmah nakon dobrog postupka našeg psa , toliko je važno da kazna dođe još brže poslije greške.Kada naše štene, ili odrastao pas pogriješi, možemo ga kazniti na više načina .Ponekad je potrebno psa i udariti, ali pri tome treba voditi računa gdje i kako. Najbolje je od starta napraviti takav odnos sa psom da je za njega strašna kazna i povišen i strog glas. Rottweiler rado sluša. Može se desiti da u početku moramo prisiliti psa da sluša, što će on kasnije raditi voljno i radosno.
Narav rottweilera se oblikuje dok je štene, dok je ozbiljan problem nešto promijeniti kod odraslog i karakterno oformljenog psa.Vrlo često smo svjedoci priča kako su na zapadu psi rado viđeni u sredstvima javnog prijevoza,trgovačkim centrima pa i restoranima. Kod nas to nije slučaj i to zbog nedostatka elementarnog ponašanja. Kada pas jednom prihvati pravila ponašanja više ih neće zaboraviti i po njima će se ponašati do kraja života.
Kao i kod ljudi,tako i kod pasa neke jedinke brzo uče i prihvaćaju, dok je drugima potrebno bezbroj ponavljanja.U svakom slučaju, treba pokazati istrajnost.
Kod rottweilera mogu se javiti dva tipa ponašanja-jedno je genetski naslijeđeno i drugo koje je posljedica razmišljanja-stečeno. Pod genetski  naslijeđenim ponašanjem smatra se ono iskonsko u psima, naslijeđe koje ide iz generacije u generaciju npr. zakopavanje kostiju.Drugo ponašanje, koje proizlazi iz razmišljanja,je stečeno iskustvom npr. nevoljko ulaženje u veterinara.
Pod instinktivnim ponašanjem smatramo igru, lov, agresivnost,koji se mogu razviti tek u društvenom životu, dok inteligencija omogućava brže učenje koje treba poticati pohvalama i nagradama.

povratak na vrh

 

Greške u ponašanju rottweilera

Kao što  smo rekli, kod rottweilera  se kao i kod ostalih rasa pasa, javlja genetski naslijeđeno ponašanje i stečeno ponašanje. Povodom genetski naslijeđenog ponašanja moram spomenuti dužnost uzgajivača da usmjeri budućeg vlasnika psa,na osnovu karakternih osobina roditelja od šteneta koje se kupuje, na način odgoja šteneta.Ovdje se misli na dobre i loše strane u karakteru koje pokazuju njegovi roditelji, a koje se putem genetskog nasljeđivanja mogu pojaviti kod šteneta kao odraslog psa, te koje ponašanje suzbijati a koje podržavati prilikom odgoja. Na ovaj način možemo izbjeći neželjene posljedice koje neznanje i neodgovornost pojedinca mogu izazvati.
Također ,svoje komplekse ne treba liječiti preko psa, bez obzira koje su prirode, jer i takve stvari mogu izazvati loš efekt na psihu psa. Stečeno ponašanje je odraz života kojim jedinka živi .Pod ovim se podrazumijeva stanje u kompletnoj obitelji(odnos svakog ukućana ponaosob prema psu), pri čemu značajno mjesto zauzima odnos i stav vođe čopora sa psom.

Inteligencija pasa je, kao i kod ljudi, na različitim nivoima pa se tako  može i razvijati do različitog nivoa.Treba je još više poticati na psu drage načine (pohvale i nagrade). Iskustvo igra veliku ulogu u ponašanju psa. Ukoliko pas ima negativno iskustvo na nekom polju, pokušati će na sve moguće i njemu dozvoljene načine da isto izbjegne.Često možemo svojim ponašanjem ili snalažljivošću utjecati da neko moguće negativno iskustvo bude pozitivno. Svojom nesmotrenošću ili neznanjem možete pokvariti i najbolje pse. Ponašanje psa je vrlo često ogledalo vlasnika.

povratak na vrh

 

Zdravstveni  problemi kod rottweilera

PROBLEMI SA OČIMA
Entropijum - uvrtanje očnog kapka, uobičajena je pojava kod pasa sa duboko usađenim očima,kao i kod pasa koji imaju višak kože na glavi.Ovo prouzrokuje bolest i može da izazove oštećenje oka,s toga se savjetujte sa veterinarom da se što je prije moguće izvrši operacija.Ovo ne smijete ignorirati.Ne treba pariti životinje u ovakvom stanju.

Konjuktivitis - je, također,jedan od problema koji se javljaju kod pasa.To je infekcija oka koju prati žuta skrama na oku. Liječenje se sprovodi antibioticima .Obavezno savjetovanje sa veterinarom.

HIP-DISPLAZIJA

Hip displazija(HD) je jedan od najvećih problema kod rottweilera .To je deformacija koja se javlja, najčešće, na zglobu kuka i butne kosti.Ne može se vidjeti golim okom ,niti napipati. Jedini ispravan znak je rengentski snimak. Na snimku se može vidjeti da li je displazija prisutna i kog je stepena. Hip – displazija je stanje koje se kontrolira selektivnim uzgojem. Pod ovim se podrazumijeva parenje jedinki koje nemaju HD, a kao dokaz vlasnici posjeduju, od stručnjaka pročitan, rentgentski snimak.  Pažljivo birajte i ne kupujte štenad od roditelja koji nemaju snimak kukova.

povratak na vrh

 

Kembelov test

DRUŠTVENOST - pažljivo stavimo štene na odabrano mjesto.Udaljimo se nekoliko metara u suprotnom smjeru od onog odakle smo došli.Kleknemo na koljena i pljesnimo nekoliko puta rukama,kako bi smo privukli štene.Gledamo da li će poći prema nama sa uzdignutim ili spuštenim repom,ili se uopće neće pomaknuti. Ovo otkriva njegov stepen društvenosti,povjerenja i nezavisnosti.
SPREMNOST DA PRATI ČOVJEKA - stanemo pored šteneta, a zatim se udaljimo normalnim hodom.Vidjeti ćemo da li je spremno da lako slijedi gazdu.Ako se pomjeri ,veoma je nezavisno.Može čak i da ne primijeti da smo krenuli.
PRINUDA - natjeramo psa da legne i blago ga prevrnemo na leđa.Držimo ga tako,s rukom na grudima ,30 sekundi.Njegove reakcije obrane ili prihvaćanja pokazuju sklonost da prihvati fizičku ili društvenu dominaciju.
DRUŠTVENA  DOMINACIJA - natjeramo štene da legne i počnimo blago da ga milujemo počevši od vrha glave prema leđima.Njegov stav pokazati će prihvaćanje ili odbijanje društvene dominacije.Ako je izrazito dominantno,štene će pokušati da skoči na čovjeka,da ga ugrize ili će režati,a ako je nezavisno povući će se.
DOMINACIJA U ODGAJANJU - podignemo psa iznad zemlje i položimo ruke,s dlanovima prema gore,ispod njegovog stomaka.Držimo ga 30 sekundi u ovom položaju.Štene više nema nikakvu kontrolu.Prema njegovim reakcijama vidjeti ćemo prihvaća  li ili ne našu dominaciju.Bez obzira na njegovu reakciju štene treba pomilovati, pohvaliti i vratiti ga majci.

povratak na vrh

 

Hod rottweilera

Rottweiler je pas čije tijelo,proporcionalno,treba da bude pravokutno. Njegova dužina mora da premašuje visinu, najviše do 15%.Sa ovakvim proporcijama mora da bude usklađen i pravilan hod, kako bi pas izgledao kompaktno.
Rottweiler je kasač i treba nastojati da se veći dio njegova kretanja dešava u kasu.
Što je kas? Kas je jedan od četiri načina hoda.

Kod pasa se javlja više vrsta hodova,i to su :

KORAK hod –je najsporije kretanje.Pri ovom kretanju razlikujemo 4 takta(opterećene su prednja lijeva-zadnja desna noga i obrnuto,ali pokreti nisu istovremeni)

RAVAN hod—opterećenje je uvijek na jednoj strani tijela,što nam govori da prednju lijevu sustiže zadnja lijeva i obrnuto.Ovo je nepoželjan i nesiguran hod.

KAS—je srednje brzo kretanje kod koga se javljaju 2 takta (prednju lijevu sustiže zadnja desna noga i obrnuto).U kasu se javlja kratak, srednji i dugi iskorak.

GALOP—je najbrže kretanje. Noge se kreću nesimetrično,ali je prisutna velika sinhronizacija u kratkom vremenskom periodu.Galop može biti spor,brz,kratak i dug.

povratak na vrh

 

Ocijenjivanje rottweilera

Ocjenjivanje pasa nije nabrajanje grešaka, nego određivanje da li je pas ili kuja u tipu ili ne , pa se tek onda ocjenjuju mane. Pas mora biti suđen , a ne osuđen.
Visina od 65-66 cm je idealna visina, koja nam stvara bazu za visinu mužjaka u daljem odgoju. Kod ove visine, sve osobine psa koje su vidljive, su skladno u sebi usuglašene (visina,dužina,obim grudi i dr.).Uz to moramo da znamo da u mjere psa ulaze i mjere glave ,koje se također moraju poklapati.
Kod pojedinih sudaca sve se svodi na ocjenjivanje glave. Dužina nosnika je od bitne važnosti za položaj zuba u vilici, pogotovo premolara. Oni se nalaze u nizu, čine liniju redajući se jedan  iza drugog, a nikako poprečno jedan do drugog. Drugim riječima,nije samo bitno, da vilica sadrži sve zube (kompletno zubalo-42 zuba), već da  oni budu pravilno usađeni i raspoređeni.
Dobar sudac mora da zna na osnovu dužine i oblika gubice kakvo je zubalo-bez otvaranja usta psu. U glavi mužjaka i ženke ne bi trebale postojati razlike, s tim da je glava ženke manja, pored ovog vrlo je važno da glava ženke izgleda ženstveno (i obrnuto).Velika greška kod sudaca je da ne razlikuju glavu mužjaka od glave ženke,ili da nemaju u vidu starost psa kad ocjenjuju glavu.
Forma glave kod oba spola je ista, ali i odnosi glave i tijela moraju da budu isti. Kod mužjaka su konture glave izrazitije.
Idealne uši su kada prednja ivica ušiju (gledano sprijeda) prileže uz obraze. Svaka druga pozicija ne daje dobar izgled glave psa.
Pigmentacija zubnog mesa, usana i ždrijela mora biti crna. Roza boja u pigmentaciji ima porijeklo 30 god. unazad,kad se više vodilo računa o kukovima, dok se pigmentacija mesa zapostavljala. Iz tog razloga danas plaćamo te greške. Pigmentacija  zubnog mesa i mesa oko čmara je skoro jednako bitna kao i kukovi. U svakom slučaju, pas sa dobrom pigmentacijom mora da ima prednost u odnosu na onoga sa lošom.Uz dobrog psa, mora ići i dobra pigmentacija, tako da psa sa lošom pigmentacijom treba isključiti iz uzgoja. Pas, kad mu otvorite usta, mora imati 40% dobre crne pigmentacije, kako bi ostao u uzgoju.
Hodovima se , kod ocjenjivanja ,mora posvetiti najveća pažnja.Vrlo su bitne sposobnosti i mogućnosti kretanja psa. Položaj lopatice može biti veliki problem uzoga rottweilera. Lopatica i greben su vrlo važni dijelovi psa, kao i kutnost. Pravilni kutovi prednjih nogu su od velike važnosti za kretanje psa.Ako su kutovi previše otvoreni ,dolazi do poremećaja u lebdećoj fazi hoda.
Za dalji uzgoj, kad su u pitanju oči, dolaze u obzir samo prve četiri pigmentacije očiju (1A ,1B,2A,2B) dok peta (3A) i može i ne može. Ostale se izbacuje iz uzgoja. Rep je vrlo važan dio na psu, koji je kod mnogih pasmina pasa – pasminska odlika. Iskusan sudac mora da vidi usađenost repa i način nošenja. Način nošenja repa može biti dobar pokazatelj karaktera, temperamenta ,pa i psihičkog stanja psa.
DA BI SE NETKO NAZVAO UZGAJIVAČEM NIJE DOVOLJNO DA UPARI KUJU SA DOBRIM MUŽJAKOM. PRIJE SVEGA UZGAJIVAČ MORA DA ZNA SVE O KUJI I MUŽJAKU DA BI MOGAO DA PRETPOSTAVI POTOMSTVO. SVI OSTALI NISU UZGAJIVAČI NEGO UMNOŽIVAČI.

povratak na vrh

 

Kondicija i trening rottweilera

Kod izlaganja i ocjenjivanje pasa, pored odgovarajuće konstitucije,važna je i kondicija. Kondicija nije nasljedna kao konstitucija,ali je vrlo važna. Promjenjiva je i zavisi od ishrane, zdravstvenog stanja životinje i kretanja. Kondicija je trenutno stanje uhranjenosti psa, u odnosu na držanje i iskorištavanje može biti:
TOVNA - nataložena mast unutar trbušne duplje i u potkožnom vezivnom tkivu,nema vidljivih koštanih kvrga.
PRIPLODNA - ispod kože se mogu uočiti mišićne grupacije,mada ima masnih rezervi.
IZLOŽBENA - varijantna priplodne kondicije.
RADNA - razlikuju se mišići različitih pojedinih tjelesnih regija.
TRKAČKA - varijanta radne ,velika mišićavost bez prisustva masti.
IZGLADNJELA - mišići su atrofirali,bez masti


Trening je sastavni dio života pasa i psi ga lako podnose. Rad sa rottweilerom treba početi od prvog dana od dolaska u kuću. Ovdje se pod radom podrazumijeva socijalizacija, dresura i slično.Da bi počeli sa treningom, treba sačekati određeni period da se pas formira do određene granice(psihički i fizički),tj. da dosegne određenu visinu,mišićavosti i određenu psihičku zrelost.
Rottweiller je službeni,radni, pas izuzetno inteligentan,privržen i beskompromisan. Karakter mu je , kao i građa , čvrst i stabilan,veoma je radan,hrabar i pouzdan,nepodmitljiv, rado prihvaća učenje i dugo pamti naučeno. Spada i u grupu sportskih pasa, iz čega proizlazi da je njegova upotrebna vrijednost velika i višesložna.U početku upražnjavajte igre sa psom koje mogu biti raznovrsne- počevši od navlačenja sa krpom  pa do skrivanja.


Kondicioni  treninzi se u početku moraju raditi postupno i bez forsiranja.Treninzi se održavaju svaki drugi dan,jedan dan trening ,drugi odmor.To je potrebno kako bi pas uvijek bio spreman za rad , kao i da bi se mišići i tetive dovoljno odmorili i oporavili, te pravilno razvijali. Prvi kondicioni trening, za rottweillera , bi trebao početi najranije sa navršenih 11mjeseci.

Pošto znamo da je rottweiller kasač moramo da upražnjavamo trčanje u kasu. To je trčanje koje anganžira cjelokupnu leđnu muskulaturu i znatno poboljšava opću kondiciju psa. Ovo ima za cilj dobar vizualni izgled leđne linije i definiranje mišićnog leđnog područja.
Kondicioni trening – trčanje u kasu, treba u sebi sadržavati promjenu ritma(brzo-sporo) i određenu dužinu(u početku 1-2 km.)postepeno se dužina trčanja povećava,tako da pas star 24 mjeseca može pretrčati i do 10 km.
Odrasli  rottweiller u punoj snazi može pretrčati i do 20 km. Pas treba da se istrčava i na kratke staze, pri čemu dobijemo eksplozivnost (kratki i dugi sprintevi koji se rade u serijama). Između serija treba praviti odmor od 5-10 minuta.
Ove serije možete da kombinirate sa skokovima ,pri čemu morate da vodite računa da se skokovi izvode prema naprijed i da doskok bude na sve četiri noge. Mišići nogu dobivaju na čvrstini i cijela pojava psa,uz poštovanje elementarnih faktora(vježbe,odmor,ishrana,njega), neodoljivo podsjeća na sprintera.
Plivanje je veoma dobro za fizički izgled vašeg psa. Izvodi se također u serijama kombiranim sa kratkim pauzama.Plivanjem se postižu dobri rezultati u mišićnim partijama grudi, predgrudi, plećki i gornjih dijelova leđa. U pauzama psu dozvolite da se „brčka“ u plićaku.
Psa postepeno navikavajte na vodu nikako ne primjenjujte bacanje i guranje. I vuča tereta je jedna od mogućnosti za dobro formiranje mišića psa. Jedan sat ovih vježbi aktiviraju mišićna tkiva do maksimuma, što u kombinaciji sa dobrom ishranom daje dobar izgled mišićne građe. Ovo treba da se radi na rastresitim podlogama, kao što su livada ili oranica, pijesak, šljunak. Ove vježbe se ne izvode prije nego pas napuni 15 mjeseci i ne upražnjava se često.

Kompletan trening mora pratiti odgovarajuća ishrana maksimalne kvalitete.

povratak na vrh

 

Hrvatski Rottweiler Klub